poniedziałek, 31 lipca 2017

Domowe sushi? Nic trudnego!

   Sushi to sztuka, która opanowała cały świat. Rolowane, surowe ryby z owocami morza oraz innymi dziwactwami. Czy kiedyś próbowaliście robić sushi w domu? Wydaje się być to niezłym wyzwaniem, ale za pomocą kilku porad stanie się ono o wiele łatwiejsze niż myślicie. :)

1. RYBA TO PODSTAWA.

Jedną z pierwszych rzeczy, na które zwraca się uwagę przy robieniu sushi są składniki! Tradycyjne sushi wykonywane są z  ryb, które są surowe. Przypuszczam, że dla niektórych jest to odpychające (zresztą nieraz spotykałam się z negatywną opinią). Ryby wykorzystywane w tym procesie są zamrażane. Dlaczego? Ano po to, aby zabić pasożyta. Przy zakupie ryb do sushi warto zaopatrzyć się w nie od zaufanego dostawcy.

Źródło: HaikuSushi - blog

2. UNIKAJ LEPKIEJ SYTUACJI.

Ryż do sushi jest głównym składnikiem omawianej potrawy.  Dobry sushi ryż jest lepki. Dzięki temu nasze kawałki ryby z resztą składników jest "zlepiona" oraz trzyma się całości. Bardzo często szefowie kuchni trzymają przy sobie miskę wody z octem, w której zwilżają ręce - unikają przez to przyklejania się ryżu. Stosunek wody do octu to około 2:1.



Źródło: Cook Diary

3. CIĘCIE.

Dobry i ostry nóż do sushi to najlepszy przyjaciel kucharza :D Zainwestuj w dobry nóż, jeśli masz w planach robić sushi regularnie. Całym winowajcą tego zamieszania jest ryba, która jest miękka.

Źródło: Secrets of sushi

4. PRAKTYKA CZYNI MISTRZA!

Zrobienie idealnego sushi to sztuka, która wymaga wielu umiejętności oraz mnóstwa praktyki. Każdy sushi master przechodził długą drogę o perfekcji. Nie poddawaj się, gdy Twoje pierwsze sushi wyjdzie gorzej niż w restauracji lub na zdjęciu. Za każdym razem nabierasz manualnych zdolności. 


Źródło: Hokkaido sushi

SKŁADNIKI, KTÓRYCH POTRZEBUJESZ DO ZROBIENIA SUSHI. + NADAJĄ POTRAWIE NIESAMOWITY SMAK! :)


1. JAPOŃSKI RYŻ

Możesz stosować ryż jaśminowy, tajski, zwykły, ale i tak najlepszy do tworzenia sushi będzie japoński.  Wyróżnia się krótkim, półprzezroczystym zbożem, które czyni ryż lepki przy gotowaniu. Dodatkowo pozbawiony jest zapachu i świetnie zlepia całość "rolki" sushi.

Japończycy generalnie posiadają 2 rodzaje ryżu. Ten do tworzenia sushi nazywa się uruchimai (粳米).

2. OCET

Ocet dodaje lekkiej kwasowości w naszej potrawie. Nadaje jej również świeży, soczysty smak! Ocet również wyrównuje smak ryby. Ten stosowany do sushi to ocet ryżowy.

3. NORI

To jadalne czerwone gatunki wodorostów morskich o wglądzie przypominającym kartkę papieru. Nori zawiera najwięcej witamin ze wszystkich owoców morza! Używany jest do trzymania całego ryżu i sushi.

4. WASABI

Słynny japoński chrzan. Najlepsza przyprawa do sushi. W zasadzie głównym powodem dodawania chrzanu do sushi jest połączenie oryginalnych smaków.

5. GARI

Marynowany imbir, który pomaga odkleić się od naszego podniebienia "resztkom" oraz bardzo orzeźwia.

Krótki ogólny wpis na rozgrzewkę dla mnie! Wybaczcie, ale mam nadzieję, że post Wam się spodobał! :D

1 komentarz:

  1. Mniam :) Bardzo lubię sushi i czasami próbuję je robić w domu :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon wykonała Sasame Ka z Sayonara Namida